Freitag, 26. Dezember 2008

Al doilea Craciun

in 2x ani pe care nu l am petrecut acasa ... Recunosc spashit ca mi au lipsit sarmalele si carnatii desi mama lu' the Basler a pregatit o cina absolut delicioasa. Noi ne-am ocupat cu altele...

 

Pus suportul...

 






From 241208_xmas basel

Pus bradul (gata taiat, n o fost nevoie de nici un topor pe gresie :) )








From 241208_xmas basel

Globuri alea..(tema de anul asta a fost violet/auriu/alb)








From 241208_xmas basel

Dupa care a venit moshuuuuuuuu










 

Daca sunteti curiosi, cadoul meu nu se vede, ii bine ascuns dupa brad, da pot sa va spun ce e: snowboard, manushi de snowboard si protectie pentru spate. Ma rog, acu suntem kit pentru ca the Basler o primit o lama de ras de aia batraneasca, pentru ca isi dorea de mult. Io o sa imi rup gatul si el o sa aiba multe cicatrici pe fata :)

 

Si dup-aia mancam :P

 






From 241208_xmas basel

Merry Xmas (sau ma rog, second Xmas day) everyone, pe ori unde sunteti !

 

Donnerstag, 18. Dezember 2008

Baby blues

(ca post-partum suna prea dramatic)

 

Un pachet jumate pe zi - checked

Nu vreau sa ma trezesc dimineata -checked

Vreau sa decartez cand ajung la work - checked

Vreau sa decartez si in alte momente ale zilei - checked

Plans din senin - checked

Worthless feeling - checked

 

Cred ca ma calific....

 

Dienstag, 16. Dezember 2008

Bilingv

 Nu numai in Elvetia se poarta ci si in Canada. Multumita colegului N. iata:

 


 

Pentru nevorbitorii de franceza "dip" e tradus literal "inmuietoare" (trempette). Cu alte cuvinte: jumate din grasimea inmuietorii cu crema sigura (!!! - nici macar acra :P) shefa randului (leading, da???)

 


 

Din aceeasi familie: rafale din pasta de biscuiti.

Montag, 8. Dezember 2008

Moshu'

 
 Nu stiu cum e la voi, dar io cu mos Nicolae am o relatie foarte nasoala de acu fo' douash si ceva de ani, cand io, copil SUPER CUMINTE fiind (adik aveam numa si numa buline bune la gradinita si stiam toate poeziile:D) am primit un batz cu fundita. Adik moshu' s-o gandit asha, cum o invatzat el din cartile de parenting, sa faca un spirit de gluma. Dupa cum mi se aminteste in fiecare an in preajma lui 6 decembrie s-ar parea ca l-am trimis textual la dracu. Si ma rog, Moshu', plin de sentimente de vinovatie o tot venit in fiecare an si s-o abtinut de la glume proaste

 

Acuma de cand sunt in .ch nu m-o mai gasit, ceea ce spre surpriza mea m-o oarecum intristat. Asta pana sambata....Cand am aflat ca si aici vine mosu' numa ca vine din Schwartzwald, si vine cu un servitor (pe care il keama Schmutzli). Mosu asta scrie intr-o carte in timpul anului cam ce or facut plozii bine sau rau si pe 6 decembrie ii un fel de judecata de apoi, unde plodu respectiv tre sa stea sa asculte despre cum ar trebui sa isi piarda cheile mai rar, si sa asculte mai bine, dar ca ma rog, astea is lucruri minore fata de cat e de bine si de frumos draga doamne ca stie sa spele geamuri, ca se spala pe dintzi and co. si uiteeeeeeee ce de-a cadouri frumoase are moshu pentru tine. Kinda cool. Adik incepe sa imi placa faptul ca avem cupii in familie. Si cupii cumintzi, care nu l-o tras pe mosh de barba si n-au incercat sa isi strice surpriza, desi evident nu is proshti sa nu isi dea seama ca ceva nu ii cusher cu moshu ceala.

 

Bine, noi stiam cine e moshu, pentru ca am fost la baut cu el de multe ori, dar cu toate astea, am descoperit cu surprindere ca inca mi se mai face pielea de gaina cand ascult clopotei...si drept urmare moshu m-o luat si pe mine la intrebari (ah, fumatul!!!!) si o trebuit sa si caaaaaant (noroc cu gradinitza, ca am invatzat si io niste cantecele care se preteaza a fi zbierate chiar si de catre mine care pot canta numa doua note, fara ca audientei sa ii curga sanje din urechi) si am primit o frumoasa casuta de turta dulce to self- build, despre care voi presta cu poze cand o sa o si build.

 

Pana atunci, dupa cum ziceam, judecata de apoi:

 


 

The Schmutzli....

 


 

Asta pentru ca am cantat ataaaaaaaat de frumos


 

Deci sa vedem...ce a facut the Basler anul asta....

 


 

 Chiar vorbeam cu L. ca n-as vrea sa mai am 16 ani. Was not fun. Da 5, cinci, ash putea?

Mittwoch, 3. Dezember 2008

Despre maimutze

 ..a scris el. Ocazie cu care ne-a shi deconspirat.

Dar oricum e un moment bun sa ii mai spunem odata ca WE LOVE YOU and WE MISS YOU.

 

Si aiciulea unul din motive....

 






From 241108_maimutzele

One day, honey, one day.....








From 241108_maimutzele

Ready to partaaaaaaeeee???








From 241108_maimutzele

And they have VELCRO :D








From 241108_maimutzele

Samstag, 22. November 2008

Colejii din Sus

 Azi am vizitat cealalta jumate a asociatiei pentru care fac io voluntariat si care isi are sediul la La Chaux de Fonds, celalalt sat cu peste 10.000 de locuitori din canton. E unul din cele mai inalte orase din Europa daca nu ma insel, asa ca mai tot timpul sunt diferente climatice importante intre noi (aia din jos) si ei (aia din sus).
M-am trezit la 6:30 azi dimineatza ( :((( yeah, painful it was) si parcul din spatele casei arata cam asa


 

Ba chiar erau si niste picaturi neconvinse inca sa inghetze

 






From recif_221108

 
Cand am ajuns insa la "Tchaux" era ca in povesti, fo' cinshpe cm de zapada mai mult decat la noi. Din pacate n-am avut io timp sa fac poze ca in povesti...

 






From 221108_snowy

 









Dar da, aici a venit iarna. Si ii frumos.

Cateodata de la geamul meu vad asta....


 

Isn't that like soooo pretty?

Montag, 17. November 2008

Funny de lunea dimineatza

Io una am räs de m-am cocoshat. Ca tocmai vorbeam cu o prietena din Iasi despre cum ar trebui sa incercam si noi sa vorbim in Hochrumänisch cateodata :). 

 






 
Editez ca sa adaug, ca poate is unii care nu stiu varianta originala....




I said yes

...si ca de obicei dupa fiecare "realizare" ma apuca asha un..blues...o tristete...o mica depresie.

 

PS: nu, nu e vorba de the Basler.  

Samstag, 8. November 2008

..si la multi ani

E funny cum intr-o relatie in primul an se numara lunile iar dupa primul an nik. Nici macar the Basler cu filonul lui romantic solid nu mai baga de seama. Dar io n-am nici o problema cu asta, pentru ca sunt ingrozitoare cand vine vorba de retinut date. Sau nume.

Anyways, cik luna trecuta am implinit doi ani de blogging. Sa imi traiasca. Dea domnu la mai multe trip-uri si funny business ca sa am despre ce scrie.  

Trimit ciocolata

Cui imi face rost de sound track-ul de la Vicky Cristina Barcelona...

 

Io mai imi iau din cand in cand "alone nights out" si ma duc la film. Egoismul meu de plod  singur e extrem de satisfacut la ideea unei pungi de popcorn si/sau Maltesers si a doua ore de evadare din realitate intr-un scaun confortabil si o sala aproape goala (la noi in sat is 7 cinematografe pentru 30k de locuitori, deci shansele ca sala sa fie goala ii mare :).

 

Aseara a fost randu' VCB, ultimul film al lui Woody Allen (care mie in general nu-mi place si de care ma cam tem de la Match Point incoace).  Partile principale ale naratiunii sunt povestite de o voce din off, fix in ordinea si doza scrisa in manualul de romana. astfel aflam din primele doua secunde ca Vicky e masteranda in "identitate catalana" si "logodita" si Cristina e "o artista care nu stie ce vrea dar stie exact ce nu vrea" si "romantica incurabil" care isi petrec vara la Barcelona in apartamentul prietenilor mid-fifties Judy si Mark. La una din expozitiile vizitate impreuna cu familia lor gazda il cunosc pe Juan-Antonio, "pictorul cu un divort urat in spate", care le propune nici mai mult nici mai putin decat sa il insoteasca la Oviedo si sa se faca sex in grup.  Vicky protesteaza, dar Cristina reuseste sa o convinga pana la urma ca ar fi o super-aventura si de aici incepe "actiunea". Cristina nu apuca sa se culce cu Juan Antonio din pricina de ulcer, pe fondul unei sticle de vin si a unui concert de chitara Vicky isi inseala logodnicul, dar la Barcelona ramane cuplul Juan Antonio Cristina. Care sunt foarte fericiti, pana apare in peisaj fosta nevasta, Maria Elena (imi place Penelope Cruz, da, imi place mult) proaspat scapata dintr o tentativa de sinucidere. Dupa care devin si mai fericiti pentru ca incep sa faca sex in trei. Timp in care Vicky se marita civil cu logodnicul ei plicticos si se intreaba daca nu cumva a greshit. 

 

Scarlett Johanson joaca prost (sau ma rog, mie nu mi se pare convingatoare) dar Cristina e un personaj fascinant (poate doar pentru mine, pentru ca ma recunosc in nevroza "stiu exact ce nu vreau" si "vreau sa fiu interesanta" ). Mi a placut si deznodamantul povestii, cu glontul care o ajuta pe Vicky sa isi vada adevaratul sine.

Mi-a placut muzica (again, nu glumesc, ciocolata:D), mi-a placut cum e filmat (dar again, oare poti sa faci un film "urat" in Spania?), mi-a placut cum e povestit. Astept sa mi-l iau pe DVD.  

 

Donnerstag, 6. November 2008

Is it a plane?

 NOOOOO

It's a Nanobama :D. Stiu ca rad singura, dar pentru mine e HILARIOUS.

 

 

Mittwoch, 5. November 2008

Yes they could

 M-am trezit super goody moody fix cand pe DRS3 erau stirile :). Imi recapat increderea in americani :). And I will :) all day. Racists, eat dust.

Dienstag, 4. November 2008

The game

De felul meu is mai fotofobica. Asta ii motivul pentru care am imprastiate cate doua perechi de ochelari de soare cam prin toate locurile pe unde imi fac veacu, acasa, la work, la resedinta de vara din nord :D. Cu toate astea mi se intampla uneori sa nu ii iau cu mine si is tare nefericita in perspectiva migrenei care va sa vie. Asa ca am inventat cu the Basler un joc. Eu inchid ochii si el ma conduce pana unde avem de mers. Regula este sa nu ii deschid pana cand ajungem undeva "inauntru", be it magazin sau orice. Altfel, el imi povesteste ce e in dreapta, ce e in stanga, cati oameni vin spre noi si cum ne privesc putin incurcati.

Prima data cand am propus asta in gluma nu mi-am imaginat cat e de greu.

Odata ca simtul echilibrului si al directiei is destul de "shook up" fara controlul vizual. eu de exemplu am tot timpul senzatia ca mergem in directia opusa decat aia in care e el. Asta ma face sa il tin foarte strans de brat, ca sa nu ma pierd.

In al doilea rand pe aici is stopuri de alea de nevazatori, care bipaie cand e verde. Intrebarea mea e, de unde stiu nevazatorii ca bipaie stopul bun (adik ala din directia in care vor ei sa treaca) si nu alalalt?

In al treilea rand scarile sunt evil.

In al patrulea rand e un exercitiu foarte bun to learn trust and let go....si aia care ma cunosc stiu ca letting go is definitely not my thing.

Come back sunny days :)

Donnerstag, 30. Oktober 2008

A nins

 Am vrut sa scriu aseara, dar mi-a fost prea lene si uite ca E. mi-a luat-o inainte :). Si chiar m-a prins ninsoarea (pe care nu v-o descriu, da era tare, tare frumoasa) chiar la el in oras, unde m-am dus sa mi recuperez "pachetul de-acasa". Ca stiti, io n-am stat la camin si parintii mei incearca sa compenseze acum intr-un fel. Asa ca am primit urmatoarele:

 

Magneziu cu B6 (la cererea mea, cred ca o sa emigreze rinichii mei, da placebo sau nu, it helps with stress)

"De ce iubim femeile" (pentru ca mi-am cumparat varianta in germana si nici macar the Basler nu ii in stare sa faca o traducere coerenta)

Dulceata de nuci (A YEEEE, desi n-am cerut)

si....

ultimul numar din Academia Catavencu (la cererea mea). Bizar, stiu, da mie imi place AC de mor si sunt de parere ca e unul din putinele ziare al caror stil si continut nu s-a schimbat radical de cand au inceput si pana acum (despite being bought by SOV). Si da, am ras cu spume in tren.


Acuma nu mai ninge....

Montag, 20. Oktober 2008

Alles neu

De la Peter Fox citire.

 

Pentru ne-vorbitorii de germana, stiti vorba aia cu "ei, daca nu-ti place altul/alta mama nu mai face?" Ei bine, nenea asta promite ca da :).  

 

LE: a treia melodie din playlist, sau pe-acolo 

Donnerstag, 16. Oktober 2008

Muvie - Etz Lemon/Lemon tree

 Ieri a fost seara de socialising cu M. Cu M. ma inteleg bine, in sensul din dictionar al acestei expresii. N avem aproape nimic in  comun, xcept job si faptul ca detestam filmele dublate in franceza. Asa ca ne-am dus la Bienne sa vedem un film (oricare! please! numa sa fie in version originale). A fost Lemon tree deci version originale inseamna in araba/ebraica :).
E povestea unei vaduve palestiniene care locuieste la marginea satului in livada ei de lamai mostenita de cateva generatii, si care se trezeste intr-o dimineata cu noi vecini, mai precis cu ditamai ministrul apararii israelian. Serviciile secrete israeliene decid ca livada pune in pericol securitatea statului si prin urmare Salma primeste o scrisoare acasa care o informeaza simplu ca arborii ei vor fi dezradacinati. Femeia nu accepta aceasta decizie, isi angajeaza un avocat si da in judecata statul.

Povestea in sine

Montag, 6. Oktober 2008

Fauna locala

 






From 2008-10-06 hofstetten

Daka vi se pare ca aia e o camila, nu va inselati :).


Mi-a venit cheful duminica sa fac poze "de toamna" asa ca B. m-a dus pe ceva deal langa Basel unde oamenii se ocupa cu crescutul vacilor, oilor, caprelor si da, al camilelor. Astea din urma nu au nici un alt scop in viata decat sa mance si sa se lase scarpinate de turisti.

 






From 2008-10-06 hofstetten

Sau hranite, dupa cum e cazul.


Altmiteri,avem aici agentul de circulatie care s-a ridicat vijelios sa ne intrebe de timpul de parcare

 






From 2008-10-06 hofstetten

 

 (da, parkmeter in mijlocul campului beats me also)

 

Dupa care a vazut ca suntem in regula si a venit la socializing

 






From 2008-10-06 hofstetten

 

in timp ce altii ne-au ignorat

 






From 2008-10-06 hofstetten

 

Si poze de toamna n-am mai facut, ca am gasit un restaurant unde aveau un tulburel fenomenal :) asa ca am reeditat aventura "vieneza" de anul trecut. Sturm im kopf si spre casa.

 

You're (he's) in the army now

The Basler isch im militär. Am vorbit odata cu Frau G. despre obsesia astora de a face armata 10 ani la rand (sau cati or fi, pana isi termina cele treij de saptamani). Practic vorbind, pentru barbati nu e atat de rau. Trei saptamani de "concediu" platit. Din cate mi-o povestit B. anul trecut, ii ca o tabara pentru baieti mai mari. Dormit claie peste gramada, mancat dimineata devreme dupa care batut mingea (NOT a joke) sau tras cu pusca, dupa cum li-i specializarea. Singurul dezavantaj poate, ii ca nu te duci "cu clasa ta", ci mai degraba cu baieti necunoscuti de la Liceul Energetic. Care nu is tatzi cu boii acasa.

Da cum eram io suparata cand am avut conversatia cu Frau G. pentru ca B. s-o hotarat ca el vrea sa scape de tot anul asta si o sa faca sapte saptamani deodata, dumneaei mi-o explicat ca femeile elvetiene jubileaza cand li se duc barbatii la WK (WK = curs de reciclare, sau cum se kema pe la noi). Pentru ca nu trebuie sa mai spele sosete/ faca mancare/scurteze conversatiile la telefon /piteasca in baie ca sa se epileze/epileze all together. Io una cred ca nu is destul de elvetianca, I find that not funny and it will be lonely and boring.

Dar ca sa nu incepeti sa imi plangeti de mila, trebuie sa spun ca astia in armata au totusi week-endurile libere :).

Samstag, 4. Oktober 2008

De räs

In afara de ultimele 2 secunde - best short movie ever


 (tre' sa alegeti rang 6 din lista, stupid flash app)

Freitag, 19. September 2008

Got it

 Cam ca astea.

 

Pentru cine n-are chef sa citeasca, fratii Freitag au avut ideea sa faca genti din copertine de camioane (asa se keama), cauciucuri de bicicleta si centuri de mashina folosite. Si acuma le vand pe foarte multi bani world wide. Adik, goddamn, I own a designer bag. Care pute a plastic for now :))

Io am zis ca imi cumpar una inainte sa plec din Elvetia, pentru ca F-bag aici is no fun, are prea multa lume.

Sper insa ca oamenii de mi-o dat-o nu stiau de aceasta intentie a mea si nu trebuie sa o interpretez ca pe un mesaj ascuns :))

Donnerstag, 18. September 2008

I'm in the club

 
 ..bine, nu inca, dar AS PUTEA sa fiu. Except that I'm not rich and famous and dead.

Va amintiti cum v-am povestit anul trecut ca mi-am petrecut ziua in tren? I can ALMOST top that....

 

Anul asta ne-am hotart cu R si cu N ca e momentul sa facem o petrecere comuna pentru toate "fecioarele" din grup (idee care ne venise de pe vremea cand E. inca locuia in Elvetia). N a dat bir cu fugitii la o conferinta, asa ca saptamana trecuta miercuri ne-am gandit cu R ca ar fi bine sa organizam o treaba vineri, cam intre ziua lui si ziua mea. R a dat sfoara in tzara ca vom mere la o super cabana pe dealul din spatele Neuchatelului (Chaumont se keama) si in stil tipic nemtesc a pus pe toata lumea in bcc, ceea ce inseamna ca io n-aveam nici cea mai vaga idee cine era invitat la ziua mea....Ma rog, aventurile au inceput de joi, cand ne-am hotarat sa facem "chili" asha ca am plecat bucurosi la cumparaturi, evident FARA reteta. M-am scarpinat io in kap, am zis dom'le parca in chili e carne tocata la care musai mere niste ceapa, ceva ardei si fasole. Si morcovi. Si roshii.

Vineri dup-amiaza m-am dus la R. sa facem maretzul chili, asta dupa ce in prealabil ii dadusem reteta gasita pe Google dupa cautarea "best chili recipe ever". Pe care R. a pierdut-o. Deci a trebuit sa improvizez cel mai bun chili ever. Pe care nu pot sa il reproduc pentru ca a fost facut pe principiul omului din epoca de piatra si anume "mai pune o radacina, mai gusta o lingura".

 

Anyways ne-am pornit pe la 6:30 cu strachinile spre frumosul deal, unde R. descopera ca avea harta greshita si ca el de fapt nu stie unde e cabana. Noroc de multii prieteni din clubul alpin, care ne-au ghidat spre ceva ce arata a drum forestier in mare panta. R. a coborat fo 300 de metri cu mashina, dupa care s-a dus pe jos sa caute cabana. Pe care a gasit-o. Decat ca nu era buna cheia. Iar sunat prietenii din clubul alpin care i-au explicat ca de fapt nu e buna usha, intrarea fiind pe undeva prin spate. R- bucuros revine la drumul principal, unde aveam noi mashina si ii face semn lu the Basler s-o aduca la cabana. Asta din urma se urca la volan si zice "breh, lu aista ii blocat contactu, ca nu pot invarti cheia" Io, inteligenta si pentru ca am condus 500 de km la viata mea zic "nuuu, asta ii pentru ca is blocate rotile, da dak intorci volanul, o sa mearga". the Basler o dat volanu peste cap si "Nah. acu is blocate SI rotile".

Il informam pe R. de minunea ce-am facut-o, asta il suna pe tat-su (IN GERMANIA) care ii zice ca da, se mai intampla ca mecanismul ala de siguranta sa se blocheze si ca ar trebui sa hätzänam oleaca de volan. R. era de-acuma in a party mood asa ca o zis ca el nu trage de nik si o sa sune la asigurare a doua zi. Lucrurile pareau rezolvate, berea era la rece, cheese and crackers cat incape, foc in camin....

 

N-or trecut 10 minute de cand or venit primii oameni (pe care ii vedeam atunci pentru a doua oara in viata mea), ca apare un necunoscut care ne intreaba daca ii al nostru Opelul care ii blocheaza accesul spre cabana lui..Tanaaaaa. R. se duce sa discute problema, ii explica aluia treaba cu rotile/contactu blocat. Ala zice ca din partea lui n-ar fi nici o problema sa isi lase masina mai in deal, dar are o matusa care e oarecum greu de transportat si care trebe musai dusa cu masina.

Io intre timp faceam socializare cu alti omuleti necunoscuti care aparusera. Very NOT funny. The Basler care de obicei ma compenseaza foarte bine si makes people laugh avea multa febra si chef deloc sa stea de vorba.  R. o sunat la asigurare care o trimis un Gigel care o pus niste ulei in contact si dup-aia o asteptat TREI ore in mashina in frig sa vada dak se intampla ceva. R. tot facea ture cabana-masina, cred ca i-o stat chili-ul in gat si pana la urma o plecat cu unul din invitati acasa sa ia a doua cheie. Ca poate e de la cheie.

Cand s-a intors a descoperît ca aia de la care si-o cumparat bolidul  i-au tras o frumoasa tzeapa si i-au dat o "a doua cheie" probabil de la alta mashina.  Asa ca astia de am ramas a trebuit sa mutam mashina pe sus mai spre dreapta (pentru ca rotile erau blocate in directia "spre rapa") si sa o impingem mai la vale ca sa isi poata lua aceala matusha a doua zi.

 

Sa ziceam pe scurt ca it wasn't funny. Food was good, cause I cooked it, da in rest totally not funny. Imi era super mila de R. si pe de alta parte si de oamenii ailalti care venisera mai mult pentru el decat pentru mine....

Sambata or urcat oamenii de la asigurare si or tractat mashina din rapa pana la garaj unde au descoperit misterul....

Sa zicem doar ca R. o venit luni la mine in birou sa ma intrebe ce are the Basler in pantaloni. prima data cam crezut ca s-o pervertit cu varsta, da dup-aia mi-o explicat ca aia de la garaj o gasit un magnetzel asha, 3x3 mm prins de cheie si pe care o trebuit sa il dea jos cu ranga....Pe care de altfel si el SI ala de la asigurare si the Basler l-au vazut, dar nu s-au gandit ca poate de aia nu intra cheia in contact. Adik, ce ii doar o bucata de metal care atarna si strica simetria da nuuuuu, it can't have ANYTHING to do with it. Inutil sa zic ca B. e super jenat acuma ca s-o plimbat cu "the trick powermagnet" dupa el.

 

Io cred ca poate e un semn si n-ar trebui sa mai fac chestii de ziua mea. Si nici R. O bere cu prietenii carora musai sa le spui "v-am invitat asha, FARA NICI O OCAZIE" cred ca e mai sanatoasa.

Donnerstag, 11. September 2008

Oh, wait, I AM a superstar :))

 

“ I believe all those doing research works  in nanotechnology and nanoscience have been at least once frustrated out of their minds by what I like to call the “dimension gap”. Numerous techniques have now been developed to analyse nanobjects and nanostructures but there are few manipulation tools which allow us to move them. I mean, I am not asking for the atomic assembler Fenyman predicted, I would just like a gigantic tweezer to move micelles around. Or to place caps on holes. Selectively. And yet my fingers are too large to hold that kind of instrument. I believe stimuli responsive systems fill this gap. I see temperature, pH or light as my own personal tweezer that I can switch on or off just by pushing the “heat on”  or the micropipette button. And this allows me to control the motion at the nanoscale.”

 


                           A-M. P., “Conversation with a non-scientist friend”, 2008

..o incercare patetica de a "cheer me up" cand nu sunt in stare sa scriu o fraza de introducere satisfacatoare...mi-ar placea sa o pot da asha.

Montag, 8. September 2008

I m dating a superstar =))

 Am fost sambata la LUSH sa mi calmez nervii. In doua secunde a venit o vanzatoare sau shop assistant sau cum se keama sa ii explice lu the Basler ca au sortimente noi, si frumoase, si ele ar putea sa ii arate mai in detaliu ce si cum. Dupa alte 10 secunde, cat i am explicat noi ca "numa ne uitam" a venit alta, mai mica si mai apriga, sa ii explice aceleasi chestii. The Basler mi-a marait ca daca mai apare una el se duce acasa. Si abia ce am apucat sa imi bag si io nasu intr un teanc de sapunuri ca se dezleaga misteru. Singurul tip dintre vanzatori si-o fi facut probabil curaj si intreaba "Auzi, nu te supara, tu nu esti de la Die Fantastischen Vier ?". Pe mine m-o buhsit rasu (mie imi suna a nume de desene animate), dar the Basler o raspuns calm ca nu, dupa care mi-o explicat ca i se intampla frecvent cand ii ras in cap (ceea ce i-am facut io saptamana trecuta).
Google being our best friend...luati de-aici (Thomas D. il keama pe copia faimoasa a lu The Basler).

Io zic ca exista niste semne de intrebare privitor la ce o facut bunicul lui in tinerete :)...

 

 




 

Isn't it? Isn't it???

'Fcourse, the Basler is younger and prettier :)

 

 

Mittwoch, 3. September 2008

En route les croutes!

 

Cu toata munca mai mult sau mai putin telectuala prestata in ultima vreme n-am reusit sa ajung la munte anul asta....Bine,asta e o scuza de trei lei, pe care nu ma astept sa o creada nimeni. Sa spunem ca am fost prea puturoasa ca sa merg la munte anul asta. Asa ca atunci cand M&J  au  trimis e-mailul bucuros cum ca organizeaza un remake al turei de anul trecut la « Glacier du Tour », numai ca de data asta undeva mai pe langa Martigny la Mont Rogneux, l-am inscris din oficiu si pe the Basler si am purces la curatat bocanci.

 

 Sambata dimineata la 7 am gasit-o pe M. In gara organizand un grup destul de eterogen. Colegul M. care mi-e ceva mai drag de cand am acceptat ideea ca o sa crape socialist convins, o doamna asha, la fo 70 de ani care mi-a zambit si mi-a spus ca e prima data cand nu e singura fumatoare in grup, o moasha zanateca si histrionica, o homeopata middle aged si iesita la vanatoare de barbati, O. care am aflat ca cik ne este coleg de f’un an (ma rog, in alt departament, am o scuza) precum si o elvetiana din partea germana extrem de simpatica. Plus eu, plus the Basler rupt in gura de oboseala dupa toata adrenalina din ultimele zile. Plus « le chef de course », J., prietenul lui M. care e catalan nu spaniol, asta ca sa fie clar si pe care il iubesc fiindca printre doua expeditii pe K2 mai are timp sa organizeze si plimbari pentru pantofari.

 Dupa ce am schimbat trii trenuri si un autobuz postal (v-am spus ca ador autobuzele postale, care te duc cu viteza vantului si a gandului in cele mai ascunse vagauni ?) am ajuns la Barmasse (1400 m) de unde urma sa urcam spre Cabane Brunet (2100 m). Dupa o scurta poveste instructiva a lui J., in care ne-a avertizat ca sunt niste portiuni mai abrupte, dar poteca prin padure nu prea e umblata, deci o sa avem muuulta liniste, doamnele si-au insurubat betzele, io mi-am pus bocancii si am pornit la drum. Am aflat rapid ca « niste portiuni mai abrupte » inseamna ca se mere aproape in patru labe, in timp ce in restul drumului, care cica e mai lin numa se urca in draci pe trepte de radacini J. Pe la jumate, spre oripilarea totala a lui J.  moasa histrionica a gasit momentul potrivit sa marturiseasca cum ca ea a facut un infarct acu fo’ cinci ani si nu ii sigura ca se cuvine sa faca atata efort. M. a ramas mai in urma cu ea sa ii faca resuscitare la nevoie iar noi ceilalti am continuat cu mici pauze de poze.







From mont_rogneux_blog






From mont_rogneux_blog






From mont_rogneux_blog


 Dupa cum unii dintre noi stiu (K J ? ), una dintre puterile mele magice este sa gasesc fructe de padure, si m-am bucurat mult ca am reushit sa mananc fragi pentru prima oara anul asta (care in franceza se keama « fraise des bois », ca si cum ar exista fo’ comparatie). De asemenea, ultimii doua sute de metri i-am parcurs extrem de incet, pentru ca am nimerit intr-un camp de afine cum n-am vazut in viata mea.






From mont_rogneux_blog

 Ajunsi la cabana am facut un mic picnic pe iarba, deoarece dormitorul nu era pregatit. In plus am fost informati  cu multa condescendenta ca nu se poate sa ne schimbam meniul de seara ales by default de J. cu o fondue specialitatea casei. The Basler a adormit ca un prunc la soare si cativa dintre noi care inca mai aveau plamani si genunchi valabili am hotarat sa mai urcam 200 de metri, sa vedem ghetarul Petit Combin ceva mai de aproape.






From mont_rogneux_blog
Cand am coborat am aflat ca pentru a ne caza inainte de cina (programata la ora 6 !!!) trebuie sa ne prezentam toti (TOTI !!!!) la receptie la 17 :45 cel tarziu cu papucii de casa ( !!!) in picioare. Cand J. A reusit sa reuneasca grupul la 17 :46, femeia a itit capul de dupa bar, s-a uitat cu scarba la bocancii lui si a spus « Imi pare rau, nu aveti papuci, va dam dormitorul dupa cina ». Asta, precum si spaima chelneritei cand i-am sugerat sa ii dam lingurile la spalat inaintea furculitelor ne-au convins ca viata lor de familie nu e prea fericita.

 Dupa o partida zgomotoasa de Uno am dormit fratzeste in dormitorul comun si ne-am trezit la 6 pentru a doua parte a excursiei, care a constat in urcatul pe Mont Rogneux (3083 m). O. e neamtz, deci ne-a parasit pentru a mere inapoi la work, oamenilor cu infarcturi sau tendinite cronice la activ li s-a sugerat o excursie mai scurta, asha ca spre varf am pornit 6 la ora 8. Prima parte a drumului a fost tare faina, am gasit din nou afine,  am fluierat dupa niste marmote grase grase si ne-am oprit pentru picnic pe marginea unui lac glaciar albastru ca ochii lui the Basler.






From mont_rogneux_blog

 Chestia aia din spatele lacului e  creasta  pe care urma sa urcam. Daca vi se pare ca e o movila imensa de grohotis ce risca sa o ia la vale in fiecare clipa nu va inselati. Rekunosc burtos ca numai de ruhsine fata de J. si pentru ca era un vant oribil si n-aveam geaca nu am propus sa ii astept romantic pe malul lacului. Pana la urma urcushul a fost acceptabil, mai o pauza, mai o gentiana...






From mont_rogneux_blog

Am ajuns cu totii sanatosi sus (vorba lui M. « si-acu sa vina careva sa ne dea jos »), unde am vazut trei centimetri de Mont Blanc si o priveliste absolut bestiala asupra vaii Bagne.






From mont_rogneux_blog






From mont_rogneux_blog






From mont_rogneux_blog
Am papat trei patratele de ciocolata  si am facut niste poze, dupa care ne-am pregatit de coborat, pentru ca trebuia sa prindem autobuzul postal si cele trei trenuri inapoi spre Neuchatel. Asta e una din partile mele mai putin preferate la urcatul pe varfuri izolate, ca niciodata nu e (destul) timp sa enjoy the scenery. Mie una mi-ar trebui macar o ora de relax with the eagles ca sa imi hranesc amintirile.

 Prima suta de metri la coborare a fost absolut cumplita. Nu mi-am dat seama la urcat cat de abrupta este (tipic), asa ca m-am trezit cap de coloana pe un fel de vaga poteca de 40 de cm latime care avea grohotis miscator in stanga si hau in dreapta, asta atunci cand nu facea o curba de 90 de grade, ca sa fie haul in fatza. Cu mult anxiety management am reusit sa cobor cu bine si de asta sunt aici, boasting about it. Restul drumului a fost sacaitor la genunchi, dar almiteri piece of cake, ne-a luat doar doua ore.  






From mont_rogneux_blog

 Am recuperat restul trupei de la cabana si am pornit spre Lourtier pe o varianta cica mai putin abrupta dupa capul lui J. Imi mentin in continuare preferinta pentru scurt si abrupt (da’ nu pe langa prapastie) decat lung si ushor inclinat. Trei ore si muuulta conversatie mai tarziu am baut traditionala bere la crashma din sat si am plecat odata cu ploaia spre casa.

 Evident singurul down-side al acestui week-end este o foarte mare febra musculara J.

 

 PS: Cand am aflat ca de la Neuch’ pana in Valais sunt doar 150 de km m-am simtit din nou o mare loaza. Bine ca in .ro aveam timp sa ajung o data pe luna  in Bicaz J.


 

Donnerstag, 28. August 2008

Nah, ca de emotie ma bälbäi

The Basler are azi examen de diploma si evident ca io is cu stresu, ca is mai priceputa la asta. Care nu bateti de zor la tastatura tineti va rog neshte pumni sau incrucishati deshtele, cum va e mai la indemana. Multumim.

Ultima ora de germana


Am avut doua tentative pana acum sa invat germana. Ma rog, prima a fost impotriva vointei mele. Maica-mea a tinut neaparat sa invatz limbi straine, si cum eram intr-o clasa de „intensiv franceza“ (si pe bune intensiv franceza, cu like the best teacher EVER) a angajat doua studente sa imi ocupe doua dup-amieze cu engleza si respectiv germana. Nu tin minte decat ca le chema Matza si respectiv Purice, erau colege la Litere si se detestau reciproc, ceea ce si acum imi pare de mare angajament. Distractia cu germana a durat fo’ trei luni, dupa care domnishoara Purice (sau doamna, nu-s sigura) nu m-a mai putut integra in programul ei, asa ca nu mi-a ramas de pe vremea aia nik, in afara de traducerea de la Ein, zwei polizei. Patru ani mai tarziu am aterizat pentru cinci luni la San Jose, si ce era mai logic decat sa imi aleg Germana la optionale, ca doar eram acolo sa imi perfectez engleza. Nu mi aduc aminte cum o chema pe profa, da era super tanara si ii dadusera o clasa in fundul campusului, fara aer conditionat si ora mea era de la 2 :12 la 2 :58 sau asha ceva. Si eram singura « junioara » intr-o clasa de freshmeni carora li se parea extrem de amuzant sa se bata cu pufuleti. 46 de minute. Every day. Inutil sa spun ca n-am trecut de der, die, das.


Printr-un concurs extrem de fericit de imprejurari am avut anul asta un curs de germana. Privat. Cu Frau G. Frau G. vine direct din Köln si nu iarta nik. Daca ar fi fost dupa ea, mi-as fi dat si ZD-ul anul asta (probabil  in acelasi timp cu examenu de doc). Am trecut prin toate, de la declinari la vorbirea indirecta (cand toate verbele se conjuga ALTFEL) la conjunctiv II. Nu ca le-as stapani bine, da’ sa zicem ca inteleg sa citesc ceva mai departe de ziarele gratuite din tren. Si pot cere o cana cu apa politicos. Daca am timp sa imi construiesc discursul in minte inainte. In afara ca e o super profa Frau G. e o persoana inteligenta si amuzanta, cu care se poate discuta despre orice. De la nemurirea sufletului la depresia post-partum (random example). Si desi ne-am intalnit tot timpul in cadru « profesional » am inceput asha, prin iulie sa am senzatia ca ii place de mine. Pentru cei care nu stiu inca (doh), afectiunea « strainilor » (deci nu mama, nu tata, nu prietenii din liceu, ca pe astia spre rushinea mea ii iau for granted)  este pentru mine un cadou extrem de special. I take it and cherish it and keep it in a little box. Si aici vorbesc de genuine affection, nu de “te invit la cina pentru ca asha ii frumos sa ai un grup social”. Nu de « i spend time with you because i don’t have a lover ». Genuine, gratuite things. Ca atunci cand mama lui B. (cu care vorbisem de fo’ trei ori si numa’ protocolar) mi-a adus o maimuta cantatoare (o marmota cred) intr-o dup amiaza cand ma luptam cu niste curbe de forta. Ca atunci cand E. mi-a trimis melodia cu dona Clara si mi-a colorat Valladolidul in verde turbat. Ca professor S. care m-a invitat sa ii cunosc familia cand eu eram un angry teenager si nu voiam decat sa treaca timpul mai repede sa ma duc acasa. In fine, small big things. Dupa cum spuneam, am o colectie mica dar dragutza.

 


Nu stiu ce m-a emotionat mai tare astazi. Ca Frau G. m-a imbratisat, ca mi-a spus ca s-a gandit la mine cand a fost in vacanta ( a adaugat umpic vinovata « si la fiica-mea ») sau ca mi-a daruit o carte. Poate toate trei adunate. Poate faptul ca de-acu marti la pranz ma voi simti mai singura. Poate pentru ca o sa imi fie dor de ea, asha mica si uscata cum apare cu doua minute intarziere si se scuza ca nu a gasit loc de parcare si zambeste de parca stie ceva ce eu nu stiu, si dup-aia ne luam la vorba si ea da din maini sa imi arate pe unde ar trebui sa imi pun verbele.

 


Cartea am citit-o azi, jumate in autobuz, jumate acasa si mai bine ca n-am citit-o in tren, ca nu ii frumos pe-aici sa plangi in public. Se cheama « Oskar und die dame in Rosa » si este o colectie de scrisori catre Dumnezeu ale unui copil care are leucemie. Si care o sa moara (asta nu ii spoiler, ca fix asa incepe cartea). Bunica Rosa, o fosta luptatoare (catcherin) si care acum e una dintre voluntarele care se ocupa de copiii din spital  e cea care ii sugereaza lui Oskar  sa isi descarce astfel sufletul. Oskar isi da seama de gravitatea starii lui dupa reactia doctorilor, care devin din ce in ce mai tristi, si a parintilor lui care ii aduc tot felul de jucarii atunci cand il viziteaza pentru a evita discutiile. Bunica Rosa este singura care ii raspunde « Da, ai sa mori », atunci cand baiatul o intreba cinstit despre asta. Tot ea ii propune baiatului un joc, sa traiasca fiecare zi din cele 12 cate ii mai raman dupa transplantul de maduva nereushit ca si cum ar fi zece ani. Asa ca Oskar se indragosteste, casatoreste, trece prin mid-life crisis, is pierde sotia si imbatraneste. Si evident, il descopera pe Dumnezeu sub forma bucuriei de a fi in viata. Totul e scris cu un umor care il face pe cititor sa uite din cand in cand ca e vorba de un baietel de zece ani ale carui celule albe au luat-o razna. Personajele sunt simbolice toate. Fata cu insuficienta respiratorie (Peggy Blue, doh) care devine roz dupa operatie si dispare. Doctorul furios contra propriei neputinte care il face pe bolnav sa se simta vinovat. Parintii pe care dragostea ii face lasi. Si Bunica Rosa, guru-ul, the role model, cea care isi inventeaza un trecut fantastic si plin de pilde. Cartea asta nu pare moralizatoare pana la penultima pagina, desi e plina de replici de genul niciodata sa nu iti pierzi speranta, priveste lucrurile ca si cum le-ai vedea pentru prima oara, nu fi suparat pe moarte pentru ca nu e o pedeapsa ci un fapt, alea. Ultima scrisoare insa nu mai e de la Oskar ci de la bunica Rosa. Cred insa ca mai am de parcurs ceva pasi in directia dezvoltarii spirituale, pentru ca de teoretizat teoretizez destul de bine, dar inca nu ma pot impaca cu ideea mortii unui copil. Si inca nu mi dau bine seama daca povestea asta e scrisa pentru parintii care trebuie sa treaca prin asta, ca eu una la prunci nu le-as da-o sa o citeasca.

 


Dar Frau G., I got your point and thank you >:D<

 

Dienstag, 19. August 2008

What would Harry Potter do...

 ..when he would get the first rejection on a job application?

Ca ma doare sa scriu in romaneste ca m-au r.e.f.u.z.a.t. Cu o scrisoare standard, de aia cu ne pare rau blah blah da' nu va putem oferi un interviu blah blah blah. Shhhht.

Colejii lui Harry Potter i-au zis "welcome to the real world", respectiv "la prochaine fois ira mieux". Dar Harry Potter, intre scris cicaturi si asteptat reinnoire contract e tare dezamajit si nacajit, vai de capu' lui. Harry Potter o sa incerce sa cheme un Patronus, da dak are careva unul de rezerva, ii bun shi ala.

Sonntag, 17. August 2008

Cartzi

(incerc sa scriu niste quasi-recenzii odata ca am observat ca ma lasa memoria si a doua oara pentru ca nu mai stiu sa ma exprim coerent in romana :( )

24.07.08


Am citit trei carti intr-o saptamana si la doua dintre ele am plans.


Am inceput cu „Abatorul cinci“ de Vonegut, de care imi spusese A. In perioada cand vorbeam de carti si nu despre joburi sau daily life. Cumva, cand am cumparat o imi aminteam ca spusese ca e super amuzanta, si deja imi imaginam ceva a la David Lodge. Dar nu, Abatorul Cinci e povestea unui prizonier de razboi schizofrenic care a asistat la bombardamentul de la Dresda. Pentru ca asta aflam din primele pagini, cand Vonnegut isi construieste povestirea in rama, ca el, autorul are chef sa scrie o carte despre Dresda, care incepe cu „Ascultati“ si se termina cu „Cip cirip“. Billy Pilgrim e optometrist si dupa cum sugereaza si numele, calator. In timp. Se plimba cu dezinvoltura din trenurile infecte de prizonieri in patul nuptial, si de acolo pe Trafamaldore, planeta unde creaturile vad in patru dimensiuni si unde el e exponat la o gradina zoologica. Mi-a placut imaginea trafamaldorienilor despre oameni, ca un miriapod cu picioare de bebelus la un capat si picioare de batran la celalalt (va imaginati cum ar arata un miriapod in ochii lor?). Timpul povestirii e astfel o combinatie, intre perioada dinaintea razboiului, cand Bill era doar optometrist si cea a detentiei din Germania plus cea de-a patra dimensiune extraterestra, neexistand aparent nici o delimitare intre ele, nimic care sa ne anunte schimbarea de plan temporal. Cu toate astea, devine evident la un moment dat ca Bill evadeaza de fiecare data cand realitatea ii provoaca emotii prea intense, fie ele pozitive sau negative.


Vonnegut are umor, dar e de un fel care ii face pe cei mai slabi de inger ca mine sa planga. Ca replica obsedanta „asa merg lucrurile“, care puncteaza cam toate mortile descrise (ale camarazilor lui Pilgrim, dar si a sotiei lui – toate absurde, si lipsite de orice eroism). Se pricepe de asemenea sa isi contureze personajele din putine vorbe, astfel incat pana si cele secundare au caracter si textura. Si asa, imaginea razboiului se tese exact cum si-o doreste. Acesta e facut si trait de oameni mici. Masacrul de la Dresda, despre care eu una nu mi aduc aminte sa fi invatat la istorie (but then again, I sucked in history), facut de acesti oameni mici, impotriva altor oameni mici a rezultat intr-un numar de victime dublu fata de cel de la Hiroshima.


Am plans cred pentru ca finalul promis al cartii, cu „cip cirip“ nu face decat sa puncteze inca odata dureros si trist, ca Pilgrim e un om singur. Singurul scapat dintr-un accident de avion, izolat de colegii sai in armata din cauza ciudateniilor sale care il fac sa urle in somn, singurul uman pe Trafamaldore (pana i se aduce o nevasta, dar si povestea asta se termina prost), vaduv si cu ultimele farame de demnitate la cheremul fiicei sale, prea jenata de halucinatiile tatalui ei ca sa il mai poata iubi neconditionat.


 


 


 


A doua carte (a treia cronologic) e intr-un registru complet diferit, se cheama „Arsa de vie“ si e scrisa de Suad. Suad e o refugiata cisiordaniana, care scrie o marturisire sub pseudonim despre conditia femeilor palestiniene pornind de la evenimentul care i-a schimbat viata. Pentru a spala rushinea constituita de faptul ca a ramas insarcinata inainte de castorie, parintii ei il mandateaza pe ginerele lor sa o ucida. Fata reusheste sa fuga si este ingrijita precar la un spital unde mama ei o viziteaza doar pentru a-i oferi un pahar de otrava si a incheia treaba inceputa de cumnatul lui Suad. Din spital este recuperata de fundatia Terre des Hommes si dusa in Elvetia, unde i se fac primele grefe de piele, apoi in alta tara (nementionata din motive de confidentialitate) unde, dupa marturisirea ei Suad se naste a doua oara luand contact cu civilizatia europeana. Cartea nu are valoare literara, evident, pentru ca e scrisa dupa o marturisire audio. Si poate tocmai asta e frumos, ca povestea curg fara artificii, intr-un limbaj simplu si cinstit.


Eu in general sunt deschisa la diferentele culturale (cred ca mai deschisa la alea extreme decat la antitezele moldoveni-olteni de exemplu). Inteleg de exemplu dorinta femeilor musulmane de a purta val (atentie, a femeilor, nu a familiilor lor care li-l prind cu piroane de frunte). Dar mi-e greu inca - si nici nu cred ca e sanatos - sa patrund cu mintea intr o lume in care femeile valoreaza mai putin decat o vaca sau o capra. Unde bataia si abuzul sunt un mod de viata. Unde tatal are drept de moarte asupra copiilor sai (ma rog, asupra fetelor, ca baietii sunt pretiosi). Nu e prima data cand citesc despre asta, am mai auzit povesti si la organizatia unde fac voluntariat, dar imi este in continuare greu sa cred. Ok, si in Romania cred ca exista mai multa violenta conjugala sau indreptata asupra copiilor, dar aici e vorba de o tara din secolul 21 in care abuzul e norma si crimele de onoare sunt „semi-legale“ (cu aceasta ocazie am aflat ca articolele din codul penal care legalizau crimele de onoare au fost abrogate, dar exista in continuare mentiunea ca, daca totusi sunt comise trebuie tratate cu indulgenta si pedeapsa maxima este de doi ani inchisoare). Autoarea marturisteste ca i s-ar fi parut bizar sa fie altfel. Ca i s-a parut normal ca mama ei si-a sufocat 9 fiice nou nascute cu o piele de oaie, numai pentru a evita rusinea si povara de a avea fete. Ca bataile zilnice, desi temute i se pareau normale. Ca lumea in care fetele pot fi ucise doar pentru vina de a se fi uitat in ochii unui barbat i se pareau normale. La nivel teoretic pot intelege ca educatia in acest sistem isi arata roadele, si femeile sunt supuse de frica si ca din pricina de stat atata timp in intuneric nu pot constientiza ca exista si alte moduri de viata. Nu pot inghiti insa ca exista generatii intregi de barbati sangerosi ca tatal, fratele si cumnatul lui Suad, care nu au scuza ignorantei si nici macar a vreunei religii (decat niste randuri acolo, prost interpretate). Care sunt sadici din orgoliu si de ochii lumii.


Si o durut lectura asta pentru ca eu nu stau sa ma gandesc prea des ca am norocul imens de a ma fi nascut totusi intr o tara libera si ca i take it for granted most of the time. Si mai doare cand ma uit in jur si vad femei care se complac intr-o stare de sclavie desi nu vine nimeni sa le toarne petrol in cap daca greshesc.                


Mai sper totusi ca aceasta carte e o metafora, ca e parte a unei serii de volume pentru educarea tinerilor musulmani si ca intamplarile prezentate sunt exagerate fata de realitate doar pentru a mari impactul povestii (ma rog, daca Suad exista imi cer scuze). Pentru ca eu inca vreau sa mai cred in oameni.

 

One ring to rule them all

Nu e vorba despre poze trasnite facute la 3 noaptea cu microscopul electronic, ci despre fumosul "inel nanostructurat" pe care mi l-am facut cu manuta mea. Am tinut musai sa povestesc despre asta, pentru ca eu, de felul meu sunt o persoana extrem de nerabdatoare (prietenii stiu mai bine). Mai clar, eu sunt unul din oamenii aia care considera ca "instant coffee is TOO SLOW". Si in plus, dupa trei ani de nanotehnologie, inca nu am dexteritatea necesara sa manuiesc lucruri foarte mici. Eu pictez de obicei cu galeata. Asha ca atunci cand mi-am propus sa imi fac un "one ring to rule them all" the Basler si-a inghitit lacrimile, a tras aer in piept si a zis "ok, sa mergem in atelier deci".

La inceputul inceputului se fac niste calcule, cam ca la croitorie. Cat sa fie diametrul, cat grosimea si cam ce inseamna toate astea in lungime. Adica "ori pi".

Se incepe cu o bucata de argint (asha, la vo 15 grame, depinde cat ii de mare inelul).

 


Treaba asta se valtuieste la grosimea dorita, cu trepte intermediare de calire pentru a se relaxa tensiunile din material, dupa ce se taie muchiile se sudeaza in forma unui inel. Ale carui margini se pilesc pana le ia mama naibii. Impreuna cu deshele manuitorului de pila.

 


Care inel evident este prea lung...

 


Operatia se repeta pentru un al doilea inel, care are diametrul interior egal cu diametrul exterior al primului. In al doilea inel se decupeaza patratele, cu fierastraul :D.(din partea asta din pacate nu am poze, ca se intampla pe la 2:00 AM ).  Cele doua inele se sudeaza.

 


Asta e una din partile cele mai complicate, pentru ca aliajul de sudura trebuie sa umple complet spatiul dintre cele doua inele. Aliajul are o temperatura de topire mai mica decat a argintului, deci inelul in sine nu se poate deforma. Sudura initiala insa da :). In fine, dupa cateva incercari am reushit sa obtin ceva cat de cat corect si rotund.

Din nou, marginile se pilesc (de data asta mai putin dureros, pentru ca manuitorul de pila are ceva experienta) si li se da o prima forma, cu raza de curbura dorita.

 


Dupa care toata treaba se pre-slefuieste si se slefuieste

 

Si dupa o repriza scurta intr-o baie cu ultrasunete, inelul arata cam asha

 


Si acum vine partea amuzanta. In fiecare din cele 7 patratele am vrut sa am cate o bucatica de silicon nanostructurat, cate una pentru cele mai importante pe care le-am fabricat in timpul tezei. Siliconul <100> pe care l-am folosit are un unghi de 54 de grade intre planurile cristaline. In traducere libera, cliveaza dupa acest plan. In traducere libera, muchiile bucatelelor clivate n-or sa fie niciodata drepte. In traducere si mai liber, fuck. Dar ma rog, limba scoasa printre dinti ajuta intotdeauna, asha ca, in ordinea numerelor de pe tricou avem urmatoarele

nanopori 300 nm, 3 bucati microstructuri intre 300 si 500 nm, nanopori 500 nm, una bucata membrana nanoporoasa si una bucata nano...pillars ca nu sh cum sa le zic in romaneste. Foarte pe scurt, structurile astea au macar una din dimensiuni aproximativ egala cu jumate din lungimea de unda in vizibil, deci or sa o difracte pe aceasta din urma, si in urma inteferentei razelor difractate se obtine un efect optic. Cam ca in aripile de fluturi. 

 

Dupa ce am asezat fiecare patratica la locul ei, le-am acoperit cu un polimer fotoreticulabil, pe care l-am si anume fotoreticulat prin expunere la ultraviolete.Amestecul intial fiind foarte vascos, nu poate acoperi in totalitate nanostructurile, asa ca efectul optic nu e compromis.

 


Dupa ce excesul de polimer a fost, oh da, da, piliiiit, si am repetat procesul de preslefuire si slefuire, am devenit mandra posesoare a acestui preafrumos obiect. Narcisismul meu nu e atat de mare incat sa ii fi facut poze din toate unghiurile :)


Eu una sunt foarte mandra ca am dus aceasta aventura pornita dintr-o dorinta de a lenevi activ (orice, numa sa nu scriu, care aveti de spalat geamuri, podele, cusut nasturi, I am in) la bun sfarsit in doar doua zile jumate, fara sa imi enervez prea tare profesorul si fara sa distrug/fac bucati nimic prin jur. My creative me is soothed.


</div